Blízkosť zvierat počas tehotenstva

26.09.2011 16:21

Pri kontakte s výkalmi mačiek a psov može človek ochorieť na Toxoplazmózu. Je to ochorenie, ktorého pôvodcom je parazit Toxoplasma gondii, a v tehotnosti môže mať veľmi nepriaznivé následky pre plod.
 

Mačka je rezervoárom tohto organizmu, ale ostatné domáce zvieratá môžu skonzumovať potravu, ktorá je týmto trusom potriesnená a tak sa môže infekcia dostať do človeka aj pri konzumácii mäsa týchto zvierat. Preto ešte častejšou možnou bránou nákazy ako mačacim trusom je konzumácia nedostatočne tepelne spracovaného mäsa alebo prenos pri spracovaní surového mäsa v kuchyni.

Toxoplazmóza prebieha najčastejšie pod obrazom miernej chrípky alebo aj bezpríznakovo. Zistiť sa dá vyšetrením protilátok v krvi, ktoré sa vyšetrujú aj u tehotnej. Na liečbu už prebiehajúceho ochorenia sa používajú antibiotiká.

Toxoplazmóza môže spôsobiť spontánny potrat až poruchy vývoja plodu s pre neho možnými trvalými následkami - výraznú duševnú a telesnú retardáciu plodu.  Záleží na tom, v ktorom období tehotnosti prišlo k infekcii.  Dieťatko sa môže stať chronickým nosičom, ale aj - prekonaná infekcia môže mať pre plod aj veľmi minimálne riziko. 

U toxoplazmózy sa nepozorovala trvalá imunita. Je možné ochorieť na ňu viackrát.  Je možný aj stav latentnej toxoplazmózy, kedy po prekonaní toxoplazmového ochorenia pretrvávajú v krvi protilátky proti tomuto ochoreniu a nedá sa s istotou potvrdiť jeho preliečenie. Pokiaľ je nakazená mačka, nakazené zviera v dome, vo vašej blízkosti,  tak stále hrozí  možnosť reinfekcie.

Pokiaľ bola toxoplazmóza dôkladne preliečená pred tehotenstvom, tak jej prekonanie nemá vplyv na tehotenstvo. Pre istotu, ako aj podozrenie z možného ochorenia, ak máte vo svojej blízkosti zviera, je nutné upozorniť na túto skutočnosť vášho gynekológa a pravidelne sledovať hladinu protilátok na toto ochorenie.

V detstve prekonaná toxoplazmóza nebude mať žiadny vplyv na tehotnosť.

PRETO ODPORÚČAME:

hlavne počas tehotenstva obmedziť kontakty s domácimi zvieratami na minimum
vyhýbať sa výkalom zvierat
- pamätajte, že ani častá dezinfekcia kocúrovej krabice nezabezpečí trvalú istou pred možnou infekciou, preto by bolo nájdenie dočasného nového domova pre mačku či iné domáce zviera najlepším riešením

spracovávať surové mäso v rukaviciach
dbať najmä o hygienu rúk
treba pamätať aj na to, že domáce zvieratá môžu byť okrem toxoplazmózy prenášačom aj ďalších infekčných ochorení, ohrozujúcich ženu a jej dieťatko počas tehotenstva

pri každom chove zvieraťa je pre vaše zdravie dôležité, aby ste s ním absolvovali pravidelné očkovania a prehliadky u veterinára, nemali by ste priamo prichádzať do kontaktu s jeho výlučkami – a pamätajte, že aj pre vaše zdravie je nutné tieto výlučky odpratať – vždy s rukavicami a tam, kde patria, nie na verejný trávnik, pieskovisko, ...

—————

Späť