Je nočné pomočovanie u detí normálne?

26.09.2011 16:31

Je nočné pomočovanie u detí normálne?

Nočné pomočovanie po 5. roku života a denné u detí, ktoré prekročili hranicu troch rokov, sa už nepovažuje za štandardné.

Nočné pomočovanie dieťaťa nepodceňujte, môže ísť o vážne ochorenie obličiek či močového ústrojenstva.
 
 

Ak sa stále prebúdzajú v mokrej posteli, môže ísť o problémy s močovými cestami, iné, skryté ochorenia alebo psychické ťažkosti spôsobené zmenou životnej situácie.

 

Schopnosť vnímať pocit plného močového mechúra a regulovať jeho vyprázdňovanie sa vyvíja medzi 1. – 2. rokom života. Dieťa dokáže cez deň kontrolovane močiť okolo 18. mesiaca, v noci počas spánku okolo 3. roku. Nočné pomočovanie sa však toleruje až do piatich rokov. Vo všeobecnosti platí, že dievčatá sa tohto problému zbavujú skôr ako chlapci.

Mnohí rodičia enurézu podceňujú a myslia si, že to dieťa robí schválne, lebo sa mu lení vstať a ísť na toaletu, a preto ho za „mokré ráno“ často dokonca aj trestajú. Výčitky, krik ani výsmech nepomôžu. Ak majú tieto problémy psychický pôvod, situácia sa tým ešte viac zhorší.

Kedy ísť k lekárovi?

Keď sa vaše dieťa cez deň sťažuje na bolestivé močenie, časté nutkanie na toaletu, nadmerný smäd, keď zaregistrujete zvláštny zápach moču či jeho netradičné sfarbenie, ihneď vyhľadajte lekára. Môže ísť o vážne ochorenie obličiek či močového ústrojenstva. Ak ste sa s týmito príznakmi nestretli, ale nočné pomočovanie pretrváva napriek objektívnym dôvodom, navštívte odborníka, ktorý vám poradí, stanoví efektívnu liečbu, čím predídete následkom pomočovania vo vyššom veku vášho potomka.

Enuréza je dedičná

Nočné pomočovanie je jednoznačne genetickou záležitosťou. Dokázalo sa, že ak sa pomočoval jeden z rodičov, je 44 % pravdepodobnosť, že to čaká aj dieťa. Keď sa s týmto problémom stretli obaja, pravdepodobnosť pomočovania ich potomka sa zvyšuje na 77 %.


Dôvody pomočovania

→ Zdravotné dôvody (ochorenie obličiek, močového mechúra ...)

→ Vonkajšie dôvody, ako zmeny v živote a stresujúce situácie (rozvod rodičov, presťahovanie sa do iného mesta, problém nájsť si kamarátov, šikanovanie, sexuálne obťažovanie...)

→ Neistota dieťaťa, ktorá pramení zo spomínaných nových situácií v živote alebo z neúspechu v škole, či v iných aktivitách, pri ktorých sa od neho očakávajú dobré výsledky.


Následky nočného pomočovania

Podľa odborníkov ide o tretí najväčší problém detí, hneď po strate rodičov a strate zraku. Predstavuje hlavne psychickú a sociálnu ujmu:

→ dieťa sa hanbí, mokrú posteľ považuje za osobné zlyhanie, oberá ho to o sebadôveru dosiahnuť niečo vlastnou vôľou a vlastnými pričinením

→ neriešený, pretrvávajúci problém môže dokonca zmeniť charakter dieťaťa, hlavne keď sa kvôli strachu z toho, že moč opäť neudrží, začne vyhýbať kamarátom, spoločným hrám a vyhľadáva radšej samotu

→ sťažuje to jeho psychologický vývoj, dieťa je smutné, uzavreté do seba, nespoločenské

→ sťažuje to jeho sociálnu adaptáciu, kvôli pomočovaniu nemôže chodiť na výlety či do detských táborov

—————

Späť