Máme doma alergika

26.09.2011 21:36

MÁME DOMA ALERGIKA

kvety
 

 
 

Ak patríme do skupiny rodičov, ktorí majú dieťa so sklonom k alergii alebo už rozvinutou alergiou, dokonca sami máme nejaké ťažkosti tu sú preventívne opatrenia, ktoré znižujú možnosť styku dieťaťa s alergénom:

 

-         odstrániť koberce, záclony, závesy, kožušiny, chlpaté deky

-         vytierať podlahy namokro, používať kvalitné silné vysávače

-         často prať posteľnú bielizeň, najlepšie používať bavlnenú, ktorá znesie aj 90stC

-         používať antialergický matrac, paplón aj vankúš

-         nefajčiť, používať čističku vzduchu, kvalitne vetrať priestory

-         používať umývateľné hračky

-         plyšové hračky a oblečenie, ktoré nemožno prať pri vyšších teplotách zmraziť na 72hod.

-         používať prípravky proti roztočom dostupné v lekárňach

 

Peľová čistička

 

Je to zariadenie, ktorého úlohou je filtrovať vzduch od škodlivých látok  Všetky alergény ako prach, roztoče a teda ich výlučky, plesne, peľ, škodlivé plyny sa nachádzajú vo vzduchu. V malých mestských priestoroch, kde sa ani pre pohyb ľudí neusadia je ich omnoho viac ako na dedine. Preto kúpa čističky sa týka hlavne mestských obyvateľov a ich detí.

Podstatným údajom pri výbere tohoto prístroja je CADR/m na 3/h berie do úvahy prietok vzduchu a úroveň filtrácie pričom aj ukazuje koľko stopercentne čistého vzduchu dodá čistička do miestnosti za hodinu. Čím je číslo vyššie, tým viac ho vyprodukuje. Elektrostatický papierový filter zachytáva prachové častice a uhlíkový filter odstraňuje aj zápach.

 

Špeciálny vysávač

 

Pri výbere tohto domáceho spotrebiča sú podstatné dva údaje a to sací výkon a úroveň filtrácie vzduchu. Väčšina protialergických vysávačov používa HEPA filtre. Filtračné systémy  odstraňujú až 99,95% všetkých častíc s veľkosťou 0,1mikrometra.

Sací výkon priemerného vysávača v domácnosti je od 275 do 325W, protialergický vysávač má výkon 440W.

 

Dnešný trh s čističkami a vysávačmi je pomerne bohatý a oproti minulým dobám sú aj ceny týchto špeciálnych pomocníkov dostupnejšie.
 

 

—————

Späť